Ivan Pedersen var mandag d. 22. Maj, som så mange gange før, ude og spille golf på Hvide Klit hvor han også er medlem.

Det var en herlig morgen, klokken var lige passeret 9 og Ivan havde fået en god start på første slag på hul 1.

Pludselig og uden forvarsel for hverken ham selv eller hans medspillere, fik Ivan et hjertestop.

Herfra gik det hurtigt. Én medspiller satte straks kursen mod klubhuset og alarmerede sekretariatet som lynhurtigt kom ud af døren, greb hjertestarteren og skyndte sig ned mod hul 1 hvor to af klubbens medlemmer med det samme havde påbegyndt hjertemassage samt fået ringet 112.

Da hjertestarteren blev åbnet guidede den lynhurtigt og dog sikkert de tilstedeværende igennem proceduren.

Ivan fik påført elektrodepads hvorefter den straks anbefalede at støde første gang – der var nemlig på dette tidspunkt ingen form for livstegn fra Ivan.

Efter stødet begyndte han dog at komme lidt til live og hjertemassagen fortsatte. Snart derefter ankom hjerteløbere fra Aalbæk til stedet.

Held i uheld

Heldet skulle imidlertid vise sig at være med Ivan i ulykken. Alene det at det skete på hul 1, tæt på klubhuset og mens han var i selskab med andre var utroligt heldigt.

Men heldet slap ikke op her. Normalt vil ambulancen skulle køre hele den lange vej fra Skagen eller i værste fald Frederikshavn eller Sindal, hvis ambulancen i Skagen var optaget.

Det viste sig nemlig at ambulancen fra Skagen netop kørte ude på landevejen, ikke langt fra Hvide Klit, på vej nordpå efter en afsluttet opgave. Ambulancen var således fremme markant hurtigere end man ellers ville kunne turde håbe på ude i Hvide Klit og omegn.

Da ambulancen nåede frem til Ivan overtog de med det samme behandlingen af ham. Her indså de dog hurtigt at det hastede med at få ham på Aalborg Universitetshospital, hvorfor de tilkaldte lægehelikopteren.

Efter hvad der for de tilstedeværende på én og samme tid føltes som få øjeblikke og flere timer, hørte de helikopteren i det fjerne.

Få øjeblikke senere landede den på banen lige opad ulykkesstedet. Ivan blev fragtet ombord og helikopteren lettede sekunder senere.

Under helikopterturen kommer Ivan mere til sig selv. Han er på ingen måde ok, men han er efterhånden tilstede. Det første han husker fra hele forløbet er nemlig at han landede på en sportsplads lige ved siden af Aalborg Universitetshospital.

Herfra er han i trygge og kyndige hænder hos de dygtige læger og sygeplejersker på Hjerte-Lungekirurgisk afdeling på sygehuset i Aalborg.

Vejen derfra og til hvor han er i dag har dog på ingen måde været nem og lige til.

Ivan har nemlig været indlagt og opereret utallige gange. Man indopererede i første omgang en lille hjertestarter som gjorde det muligt for Ivan at løsrive sig fra sygesengen inden hans forløb var afsluttet. Denne lille hjertestarter vil nemlig kunne genstarte Ivans hjerte hvis uheldet skulle være ude ved en senere lejlighed og fungerer således som en ekstra sikkerhed for Ivan i det daglige, hjemme såvel som ude i byen.

I tiden der fulgte forsøgte man at sætte op til flere stents ind i kranspulsårerne. Dette måtte man desværre droppe igen grundet store forkalkninger.

Dernæst lavede man først én, så to og til sidst en tredje bypass.

Ivan har det i dag godt og er først og fremmest ved godt mod. Han træner, har kvittet smøgerne, som han slet ikke har rørt siden d. 22. Maj om morgenen, inden ulykken – og har generelt glød i øjnene og fornyet tro og glæde ved livet.

Slutteligt ønsker Ivan at rette en stor og dybtfølt tak til hans redningsmænd- og kvinder. Lige fra hans medspillere på golfbanen, sekretariatet som kom halsende til med hjertestarteren, hjerteløberne fra Aalbæk, ambulance- og helikopterredderne og personalet på Hjerte-Lungekirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital – uden jer havde Ivan ikke været dér hvor han er i dag, tilbage i klubhuset i Golfklubben Hvide Klit.

Indtil videre er det dog blot for at hilse på, men til foråret regner han med at være tilbage på golfbanen igen – og det ser han om noget frem til.

Som det ses på billedet herunder, så er hjertestarteren for længst tilbage på sin plads lige ved indgangen til klubhuset – klar til at hjælpe til næste gang uheldet måtte være ude.